Asteptam scorul si comentariile Dvs. pt aceasta emisiune folosind linkurile urmatoare.
Pentru a vota apasati pe stelutele de mai jos
[ratings]

This entry was posted on Wednesday, September 17th, 2008 at 6:52 am and is filed under Emisiuni. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

19 comments so far

Jordea
 1 

Felicitări Edi, Sorin şi toţi creştinii anapoda !
Nu vi se pare, totuşi, că unii s-au însurat cu înţeleapta Eufrosyne numai ca s-o înşele (ocazional sau sistematic) cu Mioriţa ?

God bless “Frosa” !

September 17th, 2008 at 9:56 am
MariusM
 2 

O emisiune reconfortanta.
E cu adevarat necesar sa citesti de multe ori Biblia ,astfel incat sa fii intarit sa poti trai in lume ,dar sa nu ramii in ghetto.
Am avut si eu o perioada in care am simtit ca incep sa-mi creez o lume iluzorie,ajungind sa ma intreb daca lumea reala ,e pina la urma reala.
Nu pot sa zic ca acum inteleg perfect,dar prefer sa extrag principiile sanatoase ,fara sa aplic prea multe reguli.E drept ca vointa si caracterul se educa prin exercitiu si staruinta,dar e bine sa variem ,sa diversificam regulile dupa care exersam,ca sa nu raminem pierduti pe o straduta infundata.

September 17th, 2008 at 12:55 pm
beniamin plesa
 3 

Sorin ,

Se pare ca ai inceput sa-ti implinesti promisiunea,–“aceste comentarii nu vor fii –lectiunea de sabat–cu care sintem obisnuiti ”

Ultimele 30 de minute ale emisiunii deveneau tot mai interesante dar pacat ca nu s-a aprofundat mai mult exemplele cu “manastirile adventiste”.
Hartland–Uchi-pine-,Wild wood–Doua din ele am vizitat si eu . Manastirea Wild-wood in nordul Georgei am vizitat-o impreuna cu pastorul BORBAT care acuma cred ca este in Chicago (bun prieten al meu de pe vremea cind era pastor in Atlanta).
Un om cu adevarat dintr-o bucata,vesel,optimist,iubitor de oameni,si plin de rivna pentru “lucrare”Insa mai pe sus de toate ce am admirat la el a fost “obiectivitatea “cu care privea –Extremele si fanatismul–adventist. Cind am vizitat “manastirea adventa –Wild-wood ,Nu pot sa uit mimica fetei lui privind la acei “calugari si calugarite advente” iar apoi remarca verbala,
–“oamenii astia sint atit de slabi de poti sa privesti prin urechile lor”–

Edi–te-ai angajat intro lucrare si lupta dreapta si demna .sper sa poti elibera pe multi adventisti din “robia babiloniana” (getou)

Sorin si Edi—doi oameni potriviti,la timpul si locul potrivit !!!

Ps–Atentie la sindromul “Stokholm” s-ar putea ca multi din cei ce incercati sa-i eliberati sa va atace poate chiar fizic .
Eu am fost personal avertizat de oameni “plini de rivna” sa incetez a mai aduce informatii neconfortabile ,pentru ca s-ar putea ca UNII tot plini de rivna sa ma bata
de dragul Domnului.
Rivna asta fara pricepere se pare ca are viata lunga —ma gindeam la iudaizantii din vremea lui Pavel care sau jurat sa nu manince pina i-l lichideaza pa Pavel—….
Ce ti-e si asta —tu a-i iubesti si ei vor sa te omoare daca ar putea !!!!!

Se pare ca Domnul a ridicat –doi Gedeoni -sa duca lupta cea buna.
Domnul cu voi !!!
Beni

September 17th, 2008 at 6:35 pm
zeno
 4 

Dintre multiplele subiecte atinse de Edi si Sorin, m-am oprit la cateva .Astfel ca doresc sa precizez cateva aspecte:

Proiectia lui Dumnezeu in om e limitata de capacitatea omului si particulara.

Modelul de gandire al stoicilor il regasim in oglinda in atitudinea laodiceanului (adventistului) de mandrie!

Prin “lobotomizare” , crestinii ajung niste zombi cu un comportament schizoid prin faptul ca una zic si alta fac. Acest proces se poate observa in toate bisericile crestine.

Apare o intrebare fireasca fata de sfaturile stiute cu privire la munti: cum ramane cu acele sfaturi de a iesi din orase si a pleca la tara sau la munte. Sa fie oare orasul secolului 21 un loc atat de bun, de sigur si de moral pentru un crestin?

Sa nu uitam un lucru evident:secretul succesului evreilor este tocmai faptul ca s-au grupat, s-au izolat intr-un fel. Si azi putem vedea magazinele lor, scolile lor , cartierele lor. Prin faptul ca sunt uniti au reusit. Si-au conservat valorile si conduc lumea !Daca s-ar fi integrat prin asimilarea de catre populatiile unde traiesc,ar fi disparut!

September 17th, 2008 at 7:40 pm
Jordea
 5 

beniamin plesa 3

Domnule Plesa,
Nu uitaţi, totuşi, că atunci când Dumnezeu Şi-a început Marea Reformă din secolul 16 a ales un călugăr (caree mai era şi puţin ţicnit: îl vedea pe necuratul, etc. — doar că, ce-i drept nu puteai vedea nimic prin urechile lui, se îngrăşa cu bere şi slană….). Şi n-a fost singurul călugăr. Aşa că, mai încet cu această demonizare a unor instituţii AZS particulare, care doresc să păstreze un ideal predicat de EGW. Dacă ei reuşesc sau nu, se poate discuta. Dar în orice caz, nu pot fi blamaţi pentru că încearcă. Ce faci atunci cu cei care nici nu încearcă, fie că sunt intoxicaţi de paranoia pseudo-evanghelică, fie că, pur şi simplu sunt laşi sau puturoşi ?

September 18th, 2008 at 7:16 am
zeno
 6 

Omul a fost creat in gradina si lasat sa traiasca intr-un mediu natural. Dumnezeu nu i-a facut omului un oras, ci i-a pregatit o gradina!Atunci cand omul a vrut sa-si construiasca “orasul” numit Babilon , Dumnezeu a intervenit pentru a stopa lucrarea omului.

Mediul artificial creat de om; aglomerarea urbana specifica orasului, nu doar ca nu este mediul original al omului, dar contrazice total sfatul profetic. Asa ca Edi, daca preferi atat de mult viata urbana , de unde si expresia cu legendele urbane, nu uita ca viata s-a nascut totusi la tara! Nu a fost planul lui Dumnezeu ca omul sa-si construiasca orase, unde viciul, imoralitatea si raul este mai concentrat.

Afirmatiile voaste cum ca cei care vor sa se ascunda la munte, in pesteri e o poveste in contextul real al reliefului actual, contrazice ceea ce afirma Biblia, unde se afirma ca cei care vor vedea Fata Mielului vor fugi la munti si la stanci ca sa cada peste ei (Apoc. 6.15,16). Chiar va imaginati ca totul e simbolic sau e doar o poveste? Incercati sa relativizati totul si sa va puneti parerile personale deasupra Cuvantului? Ma intreb pana unde vreti sa amestecati adevarul cu minciuna sau cu “adevarurile” voastre? Edi si Sorin, dincolo de tamaierile ieftine cu care va tot afuma unii pe aici, va intreb: chiar nu vedeti ca ceva e anapoda?

September 18th, 2008 at 4:48 pm
beniamin plesa
 7 

Jordea ,

Interesanta perspectiva ta despre Luther,
Da !!—era calugar catolic ,avea o teologie asemanatoare cu a adventistilor fundamentalisti,si poate mai mult decit ei ,el a luat in serios teologia lui(ascetism,mutilare corporalasi izolare de “lume”
Deosebirea intre el si adventistii fundamentalisti consta in faptul ca el a realizat imposibilitatea de a multumii pe Dumnezeu prin asceza la care se supunea cu rigurozitate ,pe cind adventistii fundamentalisti inca continua sa creada ca Dumnezeu le cere asa ceva.

Dupa ce a inteles “evanghelia” a renuntat sa mai vada pe “diavolul”dupa orce tufa si a realizat puterea eliberatoare a lui Isus.

Cu parere de rau dar adventistii inca vad pe “diavol”in orce frate al lor care este luminat de Isus !!

Nimeni nu blameaza pe nimeni ,fiecare este liber sa creada si sa practice cum i se pare lui bine.si de obicei crestinii nu demonizeaza pe cei care au pareri deosebite.(adventistii fundamentalisti au monopolul la demonizarea fratilor)
Ziceai ca Luther era “ticnit” pentru ca vedea pe NECURATUL—-Poti sa zici la fel si de EGW ? ,
dupa cite imi amintesc si ea la descris chiar foarte bine ,si pretindea la fel ca Luther ca a stat fata in fata cu EL .
Jordea ,draga —cei care nu incearca sistemul adventist fundamentalist –au inteles “evanghelia lui Isus” si de acea nu vad nici o valoare in sistemul de “manastiri adventiste”

Da atentie la ce zice Edi–eu cred ca stie mai bine decit noi si intelege repercusiunile in viata celor ce sint inca dusi in eroare de acest fel de gindire adventa–fundamentalist–.

Calitatea spirituala la acesti “calugari “este la fel cu a lui Luther inainte de a intelege EVANGHELIA.

Mai gindeste-te —s-ar putea sa am dreptate !!

Ps–multumesc de comentariu….
cu drag Beni

September 18th, 2008 at 7:05 pm
Jordea
 8 

Dom’ BeniPlesa,
Nu trebuie să crezi că sunt îndrăgostit de vreun gen de monasticism sau de comunităţi speologice (citeşte, groteşti !).
Dar mistica religioasă are hăţişurile ei, şi cred că singura valoare reală în religie este fidelitatea faţă de cărţile sacre, faţă de ceea ce se consideră revelaţie în religia respectivă. Când oamenii religioşi, de orice fel, sunt în ceartă cu sursele divine (aşa cum se crede), acolo valoarea credinţei a dispărut.

Sunt de acord că există valori mai mari decât orice credinţă, cum ar fi: moralitatea, care se exprimă în rezumat prin iubirea faţă de semeni.
DAR, dacă este vorba de religie, SINGURUL sprijin serios al eticii, esenţa ei este CREDINŢA. Iar credinţa, oricâtă nebunie şi fanatism ar avea în ea, este dovada existenţei unei fidelităţi faţă de idealul religios ales. Din acest punct de vedere mă fascinează credinţa fiecărui fanatic, dacă este sinceră. Fanatismul are ceva sublim în el. Crezi că fără acest fanatism ar mai fi existat martiri? Cum poţi numi altfel, decât fanatic, pe un creştin care refuza să pună nişte boabe de tămâie pe altarul cezarilor şi auguştilor, aducând astfel nenorocirea asupra întregii familii? Refuzul închinării la idolul extraordinar din Daniel 3 este un caz clasic de fanatism — ca să folosesc termenul cu sensul cultural umanist de astăzi. Chiar Dumnezeu, atât în dragostea Lui faţă de om, cât şi în ura Lui faţă de rebeliune este fanatic. Nu înţelege să facă nici un compromis.
Ar fi multe de comentat la cele zise de domnia voastră, dar mă abţin, fiindcă nu ştiu dacă chiar sunteţi interesat de subiect, mai mult decât de “subiecţi” (!?)

September 19th, 2008 at 5:35 am
arius
 9 

Edi si Sorin,

Ghetoul este mai mult decat un loc anume. El este o stare de spirit, indus de orice sistem omenesc, acceptat de buna voie sau de nevoie, care are autoritate asupra voastra…!

September 19th, 2008 at 3:22 pm
beniamin plesa
 10 

Jordea ,

J–”
Ar fi multe de comentat la cele zise de domnia voastră, dar mă abţin, fiindcă nu ştiu dacă chiar sunteţi interesat de subiect, mai mult decât de “subiecţi” (!?)”””

Jordea ,dragul meu,interesul meu este stirnit de o gama foerte larga de “subiecte si subiecti”
Pentru mine –daca subiectele sint separate de “subiecti “nu prea au mare valoare.
Fenomenele cultural-religioase la diferite natiuni sint fascinante pentru studiat,si merita
a fi analizate ,Crestinismul cu toate “sectele”lui este un fenomen mondial la fel ca oricare alta religie –Hindu,,islam,,Iudaismul sau orce alta forma de paganism.
Da–pe scurt,sint interesat de orce forma religioasa care intr-un fel sau altul influenteaza oamenii–oriunde ar trai ei.

Sint de acord cu comentariul tau #8 !!
singura diferenta este ca nu as folosii cuvintul ”Fanatic”cu canotatie pozitiva.Fanatismul este rau oriunde se manifesta –om sau Dumnezeu.

Cu respect Beni
Ps –daca vrei putem continua dialogul !!!

September 19th, 2008 at 5:24 pm
Jordea
 11 

Şi eu, care-mi făceam iluzii că sunteţi creştin, Dom’ Plesa, acum înţeleg că sunteţi pe turta lui Eliade, care, după o ucenicie în certitudinile romantice ale naţionalismului ortodox legionar, a devenit celebru ca istoric al religiilor — o evoluţie a speciilor de credinţă. Şi cu destul bias către India.
Referitor la conotaţiile cuvintelor (fanatism etc.), ele sunt cele pe care noi le dăm. Ce înseamnă pozitiv şi negativ? (Din punct de vedere al colecţiei Dvs. de religii, fireşte!).

Jordea îţi spune pe şleau că, dacă el nu ar crede în Biblie ca adventist, nu ar fi interesat de studiul nici unei religii. Dacă este vorba doar de subiecţi, găseşti destui tipi interesanţi şi la un ospiciu. Te ocupi cumva cu sociologia religiei? Asta e o treabă interesantă de studiat, dacă vrei s-o finalizezi cu un scop social-politic, sau dacă vrei să verifici valoarea palpabilă (adică cea terestră) a unei religii. Altminteri, nu ar avea nici un sens. Şi, până la urmă, toate au sens numai dacă există cu adevărat o speranţă a mântuirii, a dobândirii nemuririi şi fericirii, a purificării acestei lumi (nu mai contează prin ce — Biblia ne promite că focul este soluţia finală). Dincolo de speranţa pe care o aduce Biblia, nu există prea mult sens în religie.

September 21st, 2008 at 9:29 am
beniamin plesa
 12 

Jeordea,

“”Jordea îţi spune pe şleau că, dacă el nu ar crede în Biblie ca adventist, nu ar fi interesat de studiul nici unei religii “”

Jordea–nu toti oamenii sint la fel ca tine ,!!!
Vezi ca tragi concluzii pripite si lipsite de temei.,Nu toti crestinii sint “trasi”pe acelasi calapod pe care ai fost tu format.
In afara faptului ca te grabesti sa tragi concluzii,se pare ca esti inteligent ,si putem avea un dialog ,dialog consstructiv pentru noi si cei care mai citesc acest forum.

Da –ai dreptate–“”Dincolo de speranţa pe care o aduce Biblia, nu există prea mult sens în religie.””
Daca ai tras concluzia ca eu cred si sint adept a teoriei–universalism” ,asa cum am zis mai sus “te-ai cam grabit cu etichetarea mea si ai dat gres.

Se pare ca ai mentalitate de om in “gheto”care nu poate vedea ca exista o lume reala dincolo de “gardul”pe care ti l-ai construit singur .
Dumnezeu exista si dincolo de ” gardul adventist” sau chiar crezi ca numai adventistii au monopol la religia adevarata ???
Sper sa ma insel in concluzia mea,de aceea ar fi bine daca vrei sa clarifici aceasta nedumerire a mea !!!!
Esti cumva adept al credintei ca inainte de 1844 ,Dumnezeu accepta oamenii chiar ” fara sabat si cu purcel “dar dupa 1844 nimeni nu este acceptat de Dumnezeu daca atunci cind aude de Sabat nu se converteste la “adventism” si se face vegetarian ????

Beni

September 21st, 2008 at 2:12 pm
george
 13 

“Vezi ca tragi concluzii pripite si lipsite de temei. Nu toti crestinii sint “trasi” pe acelasi calapod pe care ai fost tu format.

Esti cumva adept al credintei ca…

In afara faptului ca te grabesti sa tragi concluzii, se pare ca esti…
unul care nu poate vedea ca exista o lume reala dincolo de “gardul” pe care ti l-ai construit singur.

Beni–nu toti oamenii sint la fel ca tine !!!
Vezi ca tragi concluzii pripite si lipsite de temei.

Sper sa ma insel in concluzia mea

Felicitari, Beni! Te-ai anulat singur… Cuvintele tale sunt valabile in dreptul tau.

Daca vrei (si tine numai de tine si de prejudecatile tale), Jordea poate continua dialogul (am crezut ca e monolog, mai sa fie!) cu “domnia voastră”

Hai pa! ;)

September 22nd, 2008 at 8:29 am
beniamin plesa
 14 

Goeorge,
Frumoasa fotografia de la postul #13
(nr-!3 –ce coincidenta) !!!

Mersi—de felicitari !!!

Apreciez mult simpatia ta pentru mine ,si interesul in a comenta “comentariile “mele.

Poate intr-o zi voi intelege subtilitatile tale.
Dar pina atunci ,sar putea sa mai treaca multa apa pe “valea simbetei” ……
cu multaaaa simpatie Beni

September 22nd, 2008 at 6:07 pm
stefan&...
 15 

‘Un om intelept cunoaste pe un nerod, caci nerod a fost fiecare-n viata-i; dar un nerod nu cunoaste pe un intelept, caci n-a fost niciodata intelept.’ Mihai Eminescu

September 23rd, 2008 at 7:58 am
 16 

“Omul a fost creat in gradina si lasat sa traiasca intr-un mediu natural. Dumnezeu nu i-a facut omului un oras, ci i-a pregatit o gradina!Atunci cand omul a vrut sa-si construiasca “orasul” numit Babilon , Dumnezeu a intervenit pentru a stopa lucrarea omului.”

–Intr-adevar, Dumnezeu nu a construit un oras, insa nu crezi atat omul(si tot ceea ce il inconjoara,resurse etc.) a fost creat in asa fel incat sa poata sa evolueze, sa-si valorifice inteligenta, sa inventeze, sa creeze la randul lui lucruri, noi conditii de trai? Orasul in sine, nu este pacatos, fie ca se numeste Babilon sau Cluj, si nu este un lucru rau, de ce ar fi un oras perfect, de exemplu, un mediu nepotrivit pt om? De ce ar fi somnul intr-un pat confortabil, cu un acoperis deasupra capului inferior somnului din gradina de sub un copac (cu toate ca si acesta are farmecul sau) ? Nu te-ai gandit ca daca omul nu ar fi cazut in pacat, ar fi putut pune temeliile unei societeti, unor sate, orase perfecte? De ce Domnul construieste Noul Ierusalim pentru om? Si orasul poate fi un mediu natural, un mediu natural al omului!

“Afirmatiile voaste cum ca cei care vor sa se ascunda la munte, in pesteri e o poveste in contextul real al reliefului actual, contrazice ceea ce afirma Biblia, unde se afirma ca cei care vor vedea Fata Mielului vor fugi la munti si la stanci ca sa cada peste ei (Apoc. 6.15,16). Chiar va imaginati ca totul e simbolic sau e doar o poveste?”

–Zeno, sa presupunem ca venirea Domnului ar surprinde un om nepocait intr-o zona de campie, cu tot respectul… dar nu pare absurd sa cada peste el un munte care acolo nu exista?

September 24th, 2008 at 4:05 pm
Danut Tanase
 17 

Da, UNII “crestinii” sunt cei mai ipocriti oameni ai acestei planete, si din pacate adventistii fac si ei parte din aceasta categorie.
Este f.frumos sa te bucuri de toate avantajele create de pacatosi, iar tu sa stai doar sa-i critici si sa-i trimiti in iad. Nu cunosc o mai mare ipocrizie.
Cand Dumnezeu spune sa nu iubesti lumea aceasta, se refera la cel putin doua aspecte :
1.sa nu iubesti satanitatea acestei lumi, nelegiuirea, spiritul rau, etc…
2.sa traiesti cu certitudinea ca oricum aceasta stare a lumii, precum si lumea insasi, asa cum este ea, va avea un sfarsit.

Iar cand Dumnezeu spune ca a dat pe fiul Sau pentru slavarea acestei lumi, se refera la cel putin 2 aspecte :
1.chiar si in lumea aceasta, alaturi de Tatal si Hristos vei fi totusi fericit
2.chiar daca lumea este atinsa de pacat, ea este totusi frumoasa si trebuie sa te bucuri de acest dar al lui Dumnezeu, pentru ca vei fi protejat de insusi Dumnezeu in aceasta lume.

In alta ordine de idei, crestinii sunt ipocriti asa cum spuneam, atunci cand condamna pe fabricantii de masini, dar ei merg cu masina, cand ii condamna pe cei care in sistemul sanitar fiind, lucreaza samabata, dar si ei se duc sambata la spital canda au nevoie, cand ii condamna ca pacatosi pe cei care conduc autobuzul sau metroul in sabat, dar ei se duc cu acestea la adunare, cand spun ca restaurantele sunt pacatoase dar din cand in cand trbuie sa mai mananci la restaurant, etc…
Am spus-o si in trecut si o spun si acum, crestinii trebuiau sa aiba cele mai bune restaurante din lume, cele mai bune spitale, cele mai bune case de moda, sa fabrice cele mai bune masini, cei mai buni pantofi, cele mai bune mancaruri, etc….
Asa, noi spunem ca toate acestea sunt de la Satana, dar ne bucuram din plin de ele !
Cat despre iesirea din orase si mersul la tara, este o gogorita cat casa de mare. In RO, cele mai abjecte crime si cele mai abjecte comportamente, ale unor oameni total abrutizati, au loc in mediul rural. Nu vreau sa spun cu asta ca orasul este sfant, dar chiar nu are importanta unde traiesti, daca Hristos este cu tine.
Cartea Eclesiastului si Evanghelia Vesnica a lui Hristos, spune sa te bucuri de viata, sa te bucuri de tot ce ti-a dat Dumnezeu. Sa mananci si sa bei, sa mergi cu o masina buna daca-ti permiti, sa ai haine de firma daca-ti permiti, sa mananci la restaurante bune daca-ti permiti, etc…
Si din cate stiu eu, Dumnezeu te ajuta sa-ti permiti, oamenii lui Dumnezeu fiind tot timpul cap nu coada, iar binecuvantarile lui Dumnezeu, de-a lungul veacurilor, le-a sporit familiile, turmele, aurul, argintul, graul, etc….
Atunci de unde propovaduirea acestei asceze idioate si ipocrite.
Cat despre lobotomizare, am si eu o intrebare : lectiunile scolii de sabat, nu sunt tot o spalare a creierului ? In sensul ca ele vin cu intrebarile si raspunsurile deja date de altii, la care membrul trebuie sa spuna doar amin ? Instructorul nu-ti prea mai ingaduie sa te abati de la acele intrebari si raspunsuri. Asta nu este tot un MUNTE, tot un ghetou ?

Cu respect,

September 27th, 2008 at 9:27 am
jugarean rob al Domnului Isus
 18 

Iubitilor

vedeti si aceasta – din orase fugi afara dar de la munte, unde ? – si chiar termenul sugereaza maretie!
Cei ce se fasa spalati la creier o fac pe barba (cititi raspunderea) lor!
Draga George cand spui prejudecati intoarce te rog privirea spre tine!
Cu dragoste…

October 4th, 2008 at 4:52 am
gheorghe c.tin
 19 

edi cunoaste f multe lucruri,dar de multe ori o ia razna .pe edi nu l.am vazut rugandu.se .ce inseamna acest fapt .il cunoaste pe DUMNEZEU dar nu traieste credinta .se poate sa si gresesc .mi.as dori acest lucru

May 25th, 2010 at 1:22 pm

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment